keskiviikko 9. helmikuuta 2011

JOULUAATTO



 Tarina 15.

Jouluaatto aamuna pojat  päättivät yllättää äidin, he keittivät aamukahvin valmiiksi ja herättivät hänet. Ihana tuoreen kahvin tuoksu leijaili yläkertaan.  Mandi vilkaisi ulos, yön aikana oli pakkanen lauhtunut ja hentoja lumihiutaleita satoi maahan.


Aamiaisen jälkeen, portaiden pielessä sisään vientiä odottava kuusi kannettiin pirttiin. Mandi  laittoi sähkökynttilät kuusen oksille, jonka jälkeen oli poikien vuoro koristella se. Joka joulu kuusi näytti paremmalta kuin edellisenä jouluna, niin nytkin.

Pojat lähtivät jäälle luistelemaan, Reino ukki oli kolannut sinne alueen juuri sitä varten. Mandi lähti myös ulos hän käveli kauemmaksi rannasta, porasi kairalla avannon jäähän, pumppasi vettä  avannosta isoon saaviin ja veti vesisaavin  kelkalla  rantasaunaan.




Keskipäivällä Mandi ja pojat veivät kynttilöitä ja kukkasia Mandin vanhempiensa ja iso vanhempien haudoille. Samalla reissulla pistäydyttiin kauppatorilla kuuntelemassa joulurauhan julistus. Kun perhe palasi kotiin he söivät riisipuuroa johon Mandi oli piilottanut kolme mantelia. Hän annosteli puuron siten, että jokainen sai oman onnen mantelinsa.

Pojat alkoivat olla levottomia ja se tiesi sitä, että oli aika lähteä mummolaan aatto iltaa viettämään.

Osa joululahjoista jätettiin kuusen alle ja osa otettiin mukaan. Kun joulupukin vierailu läheni, Reino ukki hävisi ulos, milloin katsomaan oliko joulupukki jo pihalla ja tarvitsiko mahdollisesti apua tai hän lähti hakemaan ladosta heiniä joulupukin porolle. Reino ukki ei koskaan ehtinyt tavata joulupukkia koska jokin pulma, joka hänen piti ratkaista ulkona vei tuon vierailun ajan.




Sama leikki toistui vuodesta toiseen ja aina se oli yhtä hauskaa. Vanhemmat jännittivät milloin heidän lapsensa oivaltaisivat joulupukki leikin juonen, tänä jouluna vai tulevana. Pari joulua aiemmin Paavolle paljastui joulupukki leikin salat. Tänä jouluna hän lohdutti Lassen sisaren pientä tytärtä, joka itki. -Älä itke Liisa, sehän on ukki, ihan tosi se on ukki,- vakuutteli Paavo. Pyry taas leikki uskottavasti joka vuosi joulupukki sadun loppuun.



Ilta oli jo laskeutunut kun Mandi, pojat ja Lasse palasivat Sankkoniemeen. Joulusaunan jälkeen oli vuorossa  illallinen. Ruokailun jälkeen avattiin loput kuusen alle jätetyt lahja paketit. Aatto ilta kului leppoisasti seurustellen oltiin vain yhdessä, tämä entinen perhe, ihasteltiin saatuja joululahjoja ja nautittiin lämmintä glögiä.

Mandi ja Lasse jutustelivat pirtissä. Oli aika vaihtaa mielipiteitä poikien kehityksestä ja koulun käynnistä sekä suunnitella tulevaa vuotta, lomien vietto tapoja ja molempien toiveita niiden ajan kohdista.

Kun Lasse lähti kotiinsa, Mandi teki itelleen hunajatotin ja istuutui kuistille ihailemaan piha kuusen joulu valojen tuiketta. Siinä istuessaan hän huomasi kuinka valojen tuike alkoi kadota pimeyteen, eikä ihme sillä Sankkoniemen ylle oli levittäytynyt sakea lumipyry.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Eheytymisen vuosi 2023

Vuosi 2023 aloitti uuden elämänvaiheen. Olin parantunut, mutta lääkkeiden lopettaminen aiheutti tunnemyrskyn ilon ja masennuksen vuoristorad...