torstai 3. helmikuuta 2011

JUHANNUSJUHLAT

tarina 7.





Mandi ole ajoittanut lomansa alkamaan juhannukselta. Perisuomalaisena hän halusi viettää keskikesän juhlaa oman juhannuskokon äärellä. Juhannusaattona varhain aamulla alkoi Mandin lattialuutu ja pesuriepu liidellä pitkin pirttiä. Pojat lähtivät rantaan rakentamaan juhannuskokkoa. Lauri oli tullut Pyryn ja Paavon kaveriksi. Pojat kantoivat vanhoja lautoja liiterin kupeelta kokkopuiksi. Kun Mandi oli saanut talon siivottua hän siirtyi rantasaunalle. Hän heitti ladepenkit järveen likoamaan. Pojat vaihtoivat uima asut ylleen ja hyppäsivät järveen. Lauteiden pesu oli pojista hauskaa hommaa. Lauteet toimivat lauttoina ja niiden päältä pystyi hyppimään veteen tai saattoi polkutella ikään kuin moottorina niiden perässä. Siinä yhdistyy sopivasti leikki ja työ, ajatteli Mandi kun katseli poikien temmellystä rantavedessä.

Iltapäivällä auringon porottaessa suoraan kohti Sankkoniemeä oli  siivoukset tehty ja poikien tekemä juhannuskokko komeili rannassa. Mandi haki koivunoksia läheiseltä autiotontilta. Hän sitoi niistä saunavastoja ja laittoi vanhaan maitoämpäriin loput oksat ja vei ämpärin kuistin rappusille. Tapa oli kulkeutunut perinteenä Mandin kotoa. Juhannusaattona isä oli tuonut pienet koivut rappusten molemmin puolin juhlistamaan keskikesän juhlaa. Tuntui hyvältä istahtaa aurinkotuoliin ja katsella työn jälkiä sekä ihailla pilvetöntä taivasta. Pojatkin olivat asettuneet lepäämään kukin lempipaikoilleen. Pyry luki riippukeinussa kirjaa, Paavo leikki hiekkalaatikolla ja Lauri makoili kumipatjalla. Mandi oli hakenut ruoat ja juomat jo edellisenä päivänä kaupungista, joten nyt hänellä oli aikaa istua aurinkotuolissa ja rentoutua.

Ahtoset olivat tulossa kylään myöhemmin illalla, oltiin sovittu, että tehtäisiin erilaisia salaatteja lisukkeiksi grillattaville makkaroille, joita  nautittaisiin illan mittaan. Aurinko paistoi korkealta, näytti, että se ei olisi halunnut laskea lainkaan. Eikä se laskenutkaan, kävi vain mutkan Sankkolahden takana ja nousi liiterin katon kupeesta uudelleen ylös joskus aamuyöllä. Mutta sitä ennen juhlittiin Jussia, saunottiin, paistettiin makkaroita, istuttiin kokon äärellä, kerrottiin tarinoita, tanssittiin laiturilla mökkiradion tahtiin ja valvottiin aamuyöhön asti. Paavo hyppi hereillä yhtä kauan kuin isommat pojat ja aikuiset.

Iloiset juhannuksen juhlijat kömpivät makuutiloihinsa tismalleen samaan aikaan kun keskikesän aurinko nousi uudelleen liiterin takaa, ja kun he heräsivät oli aurinko kiertänyt saunakamarin edessä olevan ison koivun yläpuolelle eli se tarkoitti sitä, että oli keskipäivä. Mandi ja Eva kattoivat aamiaisen pihaterassille, koska sillähän ei ollut mitään väliä syötiinkö aamiainen varhain vai myöhään, sillä oli juhannuspäivä ja aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Eheytymisen vuosi 2023

Vuosi 2023 aloitti uuden elämänvaiheen. Olin parantunut, mutta lääkkeiden lopettaminen aiheutti tunnemyrskyn ilon ja masennuksen vuoristorad...