maanantai 31. tammikuuta 2011

UUSI VENE

Tarina 2

Oli aika hankkia vene, Pyry on jo iso poika ja oppisi lyhyellä harjoittelulla käsittelemään venettä. Olisi se kiva soudella tyynenä kesäaamuna torin rantaan ostoksille, Mandi haaveili kahvikupponen kädessään ja mainoslehti edessään. Miksi ei, tuumasta toimeen. Mandi hyppäsi autoon ja ajoi kaupunkiin. Hän kierteli urheilukauppoja ja lopulta löysi perheelleen sopivaksi katsomansa veneen niin kutsutun uppoamattoman, eli jos vene kaatuisi se ei uppoaisi vaan jäisi kellumaan veden pinnalle. Myyjä opasti, että jos haaksirikko tapahtuisi voisivat matkustajat kiivetä veneen päälle ja siellä istuen odotella pelastajien tuloa. Kuullostaa turvalliselta ajatteli Mandi ja kysyi vielä minkälaista moottoria veneeseen voisi ajatella. Myyjä suositteli kaksitehoista Hondaa, jolla pystyi ajamaan kovempaa jäniksen laukkaa tai hiljempaa kilpikonnan kipitystä. Juuri meidän vauhtia ajatteli Mandi ja osti vielä pelastusliivit koko porukalle.



Pyry ja Paavo olivat innoissaan kun kauppias toi veneen ja se laskettiin hiljaa vesille. Pelastusliivit päälle, komensi Mandi tohkeissaan, ensin opettelette soutamaan. Ei se ihan heti onnistunut, mutta pian kuitenkin. Tämän jälkeen pojat harjoittelivat moottorin käyttöä. Pyry starttasi ja vene lähti hiljaa lipumaan eteenpäin. Pojat tekivät pieniä harjoituskierroksia rannan tuntumassa jonka jälkeen vene vedettiin rantakiville saunan viereen. Sovittiin, että Pyry on kapteeni ja opettelee kaikki sisävesimerkit sekä veneilyn säännöt. Paavosta tehtiin kippari ja hänenkin on opeteltava vesillä liikkumisen sääntöjä.  Mandi sai matkustajan ja samalla maksajan tehtävät. Aurinko oli jo laskenut horisontin taakse kun perhe palasi viimein pirttiin. Unikaan ei meinannut heti tulla sillä yksi toisensa jälkeen kertaili päivän tapahtumia.

Seuraavana aamuna tuuli navakasti ja pirspoi vettä. Ei veneelle tänään pojat, on liian epävakaa ja tuulinen ilma sanoi Mandi kun pojat kiiruhtivat aamiaisen jälkeen rantaan. Mandi jäi puuhastelemaan keittiöön, mutta uteliaisuuttaan tai olisiko ollut joku etäjäisen omainen pelko, hän vilkaisi pitsikuistilta rantaan. Mandi näki poikien olevan veneessä ja Pyryn yrittävän saada venettä käyntiin siinä onnistumatta. Vene lähti ajelehtimaan rantaa pitkin kohti järvenselkää. Mandi juoksi hädissään rantaan ja yritti huutaa ohjeita, vene ajelehti holtittomasti puiden taakse, samalla Mandi kuuli Paavon itkevän.  Mandi juoksi rantatielle ja sitä pitkin naapurin pihaan. Naapurin isäntä oli kuullut Paavon itkun ja juossut laiturille. Vene oli ajelehtinut laiturin kupeeseen ja pysähtynyt siihen. Naapuri nosti itkevän Paavon laiturille ja auttoi Pyryä tuomaan veneen turvallisesti takaisin omaan rantaan. Paavo juoksi Mandin syliin. Itkun ja järkytyksen jälkeen istuttiin pirtin pöydän ääreen. Sovittiin yhteiset veneilyn pelinsäännöt. Vesille lähdetään vain hyvällä ilmalla ja aikuisten luvalla. Pyry istui nolona, äiti anna anteeksi, tämä oli hyvä  oppitunti ja muistan sen aina. Paavokin oli rauhoittunut, joten päätettiin paistaa lettuja ja syödä niitä pitsikuistilla hunajateen kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Eheytymisen vuosi 2023

Vuosi 2023 aloitti uuden elämänvaiheen. Olin parantunut, mutta lääkkeiden lopettaminen aiheutti tunnemyrskyn ilon ja masennuksen vuoristorad...