tiistai 29. maaliskuuta 2011

TALVILOMA

Tarina 18.

Pojat ja Lasse olivat sopineet, että he viettävät talviloman Lassen luona Tukholmassa. Koko tavallinen epätavallinen perhe matkusti ensin yhdessä Helsinkiin ja sieltä pojat jatkoivat  matkaa Tukholmaan ja Mandi työmatkalle Prahaan.

Mandi oli päättänyt viettää Prahassa viikonlopun eräänlaisen oman talviloman. Hän sai elää muutaman päivän vain  itselleen. Vapauden tunne oli ihana, ikään kuin hän olisi ollut eri ihminen, se toinen Mandi, joka halusi viettää muutaman päivän vapaata arjen vastuista. Hän nautti siitä, että kukaan ei häntä kysellyt eikä vastaantulijat tunnistaneet.

Mandi vietti päivänsä kierrellen kaunista Prahan vanhaa kaupunkia ja tutustuen  nähtävyyksiin. Hän istuskeli pienissä idyllisissä ravintoloissa nautiskellen paikallisia herkkuja. Iltaisin hän nautti musiikista, kuunnellen ja katsellen oopperaa ja varjoteatteria.

Pojille isän luona asuminen oli uutta ja normaalista poikkeavaa. Isälle poikien läsnäolo antoi uusia kokemuksia, hän eli heidän kanssaan arkea eikä kuten vieraillessaan Suomessa, tapaamiset olivat aina olleet yhtä juhlaa. Lasten kanssa eläminen on vaativaa, eikä sitä viikossa opi, vaan saa ainoastaan pienen tuntuman yksinhuoltajan arjen todellisuudesta. Pojille vieraskieli, tavat, kulttuuri ja asuminen uudessa maassa oli  uutta ja jännittävää.

Lillianilla oli  myös kaksi poikaa. Pyrylle ja Paavolle eri kielellä kommunikointi oli haastavaa ja opettavaista. Onnistumisen kokemukset, kyky tulla toimeen eri kielellä erilaisissa olosuhteissa kasvattivat heidän itseluottamustaan. Lasse oli järjestänyt pojille monipuolista ohjelmaa. He kiertelivät  Tukholmaa ja kävivät ostoksilla ja tutustuivat tärkeimpiin nähtävyyksiin. Kuninkaan linnan portilla he olivat nähneet vilauksen kuninkaallisista ja se olikin ollut sen päivän kohokohta.
 

Loma loppui ja arkeen paluu tapahtui Helsinki-Vantaa lentokentän ulkomaan terminaalissa, jossa epätavallinen tavallinen perhe taas kohtasi toisensa. Keskustelu ryöppyili sinne sun tänne sillä kaikki kolme puhuivat innoissaan uusista kokemuksistaan suorastaan toinen toistensa päälle.

Lentomatka kotiin alkoi  ja kun kone vihdoin laskeutui kaartaen Sankkoniemen yli kotikentälle, Pyryn, Paavon ja Mandinkin nenä oli kiinni lentokoneen ikkunassa ja porukalla he vilkuttivat lumiselle laiturille ja haltiakuuselle, heippa täältä tullaan. Maailmalla on kiva käväistä, mutta kotiin paluu on juhlaa ja Sankkoniemi on kertakaikkiaan maailman paras paikka.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Eheytymisen vuosi 2023

Vuosi 2023 aloitti uuden elämänvaiheen. Olin parantunut, mutta lääkkeiden lopettaminen aiheutti tunnemyrskyn ilon ja masennuksen vuoristorad...